Welkom bij Apotheek Poll

Onafhankelijk en Betrokken, Altijd Dichtbij!

Services

We bieden een 24-uurs kluis-service aan voor het afhalen van uw medicijnen buiten onze reguliere openingstijden. Als u geïnteresseerd bent in deze service, kunt u zich aanmelden door middel van de folder die beschikbaar is in onze apotheek.

Verder kunt u zich, indien uw huisarts hiermee akkoord gaat, aanmelden voor de automatische herhaalservice. We zorgen er dan voor dat uw medicatie iedere drie maanden voor u klaarstaat.

Receptverwerking:

Recepten kunnen doorgaans binnen 1 tot 2 werkdagen worden opgehaald. U ontvangt een email wanneer uw medicijnen klaarliggen.

Herhaalrecepten kunt u bestellen in het formulier op de website of via de app. Download hiervoor gratis de ‘Uw Zorg online app’ en krijg veilig toegang tot uw medicatiedossier.

Daarnaast kunnen herhaalrecepten ook via Whatsapp of via de email worden besteld.

Onze apotheek houdt zich aan het preferentiebeleid, wat betekent dat we geneesmiddelen verstrekken volgens de richtlijnen van uw zorgverzekeraar.

Contactgegevens en openingstijden:

Telefonisch: 050-5731524

E-mail: apotheekpoll@ezorg.nl

 

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Prostaatvergroting

Wat is prostaatvergroting?

Alleen mannen hebben een prostaat. Het is een klier onder de blaas, zo groot als een kastanje. De plasbuis loopt vanuit de blaas eerst door de prostaat en vervolgens door de penis naar buiten. De prostaat produceert het vocht waar de zaadcellen in zwemmen. Bij een zaadlozing komt dit vocht via de plasbuis naar buiten.

Op oudere leeftijd wordt de prostaat meestal groter. De oorzaak hiervan is onbekend. Prostaatvergroting is goedaardig en heeft niets met kanker te maken. Wel kan een vergrote prostaat de plasbuis dichtdrukken. Hierdoor krijgt u problemen met plassen. Alcohol en sommige medicijnen kunnen deze klachten verergeren.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

  • Stel het plassen niet uit als u aandrang voelt.
  • Neem de tijd om te plassen.
  • Kijk wat voor u de gemakkelijkste manier van plassen is. Voor de een is dat staande, voor de ander juist zittend.
  • Drink liever geen alcohol of hooguit 1 glas per dag en liefst niet elke dag.

Als u erge aandrang voelt en het toch maar niet lukt om te plassen, neem dan contact op met uw huisarts.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Alfablokkers
Alfablokkers ontspannen de spieren van de blaashals en de prostaat. Hierdoor vermindert de vernauwing van de urinebuis en kan de urine beter door de plasbuis stromen. De prostaatvergroting zelf verandert niet, maar klachten als vaak moeten plassen zullen verminderen. Voorbeelden zijn alfuzosine, doxazosine, prazosine, silodosine, tamsulosine en terazosine.

Anti-androgenen
Anti-androgenen verminderen de werking van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Testosteron is verantwoordelijk voor de groei van de prostaatklier. De anti-androgenen remmen de groei van de prostaat en verminderen klachten als vaak moeten plassen. Het duurt echter minstens zes maanden voor u dit effect kunt merken. Daarom schrijft de arts in eerste instantie meestal een alfablokker voor. Daarvan merkt u al effect veel sneller.

Artsen schrijven anti-androgenen alleen voor als de prostaat sterk is vergroot, als de alfablokkers niet voldoende effect hebben en als u niet een operatie kunt of wilt ondergaan. Voorbeelden zijn dutasteride en finasteride.

Tadalafil
Tadalafil ontspant de spieren van prostaat en blaashals en verwijdt de bloedvaten. Daardoor vermindert de vernauwing van de urinebuis en kan de urine beter doorstromen. De prostaatvergroting zelf verandert echter niet.

Zaagbladpalm
Zaagbladpalm is een kruidenmedicijn. Er is geen bewijs dat zaagbladpalm werkt bij prostaatvergroting.

Chat with us on WhatsApp