Welkom bij Apotheek Poll

Onafhankelijk en Betrokken, Altijd Dichtbij!

Services

We bieden een 24-uurs kluis-service aan voor het afhalen van uw medicijnen buiten onze reguliere openingstijden. Als u geïnteresseerd bent in deze service, kunt u zich aanmelden door middel van de folder die beschikbaar is in onze apotheek.

Verder kunt u zich, indien uw huisarts hiermee akkoord gaat, aanmelden voor de automatische herhaalservice. We zorgen er dan voor dat uw medicatie iedere drie maanden voor u klaarstaat.

Receptverwerking:

Recepten kunnen doorgaans binnen 1 tot 2 werkdagen worden opgehaald. U ontvangt een email wanneer uw medicijnen klaarliggen.

Herhaalrecepten kunt u bestellen in het formulier op de website of via de app. Download hiervoor gratis de ‘Uw Zorg online app’ en krijg veilig toegang tot uw medicatiedossier.

Daarnaast kunnen herhaalrecepten ook via Whatsapp of via de email worden besteld.

Onze apotheek houdt zich aan het preferentiebeleid, wat betekent dat we geneesmiddelen verstrekken volgens de richtlijnen van uw zorgverzekeraar.

Contactgegevens en openingstijden:

Telefonisch: 050-5731524

E-mail: apotheekpoll@ezorg.nl

 

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

telbivudine

Telbivudine is een anti-viraal middel dat de groei remt van bepaalde virussen, zoals het hepatitis-B-virus.

Artsen schrijven het voor bij de leverziekte chronische hepatitis B.

Wat doet telbivudine en waarbij gebruik ik het?

Ernstige leverziekte

Telbivudine wordt gebruikt bij chronische hepatitis B.

Oorzaak
Hepatitis B is een besmettelijke leverziekte die wordt veroorzaakt door een infectie met het hepatitis B-virus.

In vijftig tot tachtig procent van de gevallen is besmetting het gevolg van onveilig seksueel contact. Maar het kan ook ontstaan door contact met besmet bloed (gezamenlijk gebruik van naalden, bloedtransfusies, bevalling).

Verschijnselen
De ziekte kan mild verlopen met weinig klachten, maar ook heftig met moeheid, koorts, gewrichtsklachten en geelzucht.

Bij meer dan negentig procent van de volwassenen geneest de ziekte vanzelf binnen 3 weken tot 4 maanden. Bij tien procent van de mensen verdwijnt de ziekte niet. Dit noemt men chronische hepatitis B. Bij mensen met hiv ligt dit percentage wat hoger. Wie hepatitis-B-virussen in zijn lichaam heeft (drager is) kan ongemerkt ook anderen besmetten, ook al heeft men zelf geen klachten.

Een klein deel van de dragers ervaart van tijd tot tijd een verergering van de klachten. Bij hen is de kans aanwezig dat op den duur de lever niet meer goed functioneert. Ook is er bij hen een verhoogde kans op leverkanker. Daarom is het bij chronische hepatitis-B nodig de ziekte te behandelen.

Behandeling
Bij een chronische hepatitis B-infectie schrijft de arts meestal een kuur met peginterferon-alfa voor. Als dit medicijn niet helpt of niet wordt verdragen kan de arts medicijnen voorschrijven die het virus onderdrukken, zoals entecavir, adenofovir, lamivudine of telbivudine.
Het duurt meestal meerdere maanden voor deze behandeling effect heeft. De arts kan in het bloed meten of er minder virussen zijn. Eventueel merkt u dan ook zelf dat u minder vermoeid bent of minder buikklachten heeft.
Als het aantal virussen dat u bij zich draagt voldoende is gedaald, moet u meestal nog een half jaar tot een jaar doorgaan met de behandeling. Daarna zal uw arts regelmatig controleren of het virus weer opspeelt. In dat geval moet u opnieuw telbivudine gebruiken, of een andere virusremmer.

Soms wordt het virus ongevoelig voor telbivudine (het virus wordt resistent). Telbivudine werkt dan niet meer. Als dat het geval is, zal de arts u overzetten op een van de andere medicijnen tegen hepatitis B.

Voorkomen van besmetting
Het is mogelijk u te laten vaccineren tegen het hepatitis-B-virus. Sommige mensen hebben een verhoogd risico op hepatitis B, zoals prostituees, harddrug-gebruikers en werkers in de gezondheidszorg. Zij kunnen zich bij de GGD of (huis)arts laten vaccineren.

Lees meer over ernstige leverziekte . “

Infecties met virussen

Telbivudine werkt tegen het hepatitis-B-virus. Zie hiervoor boven bij ernstige leverziekte.

Lees meer over infecties met virussen . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid.

  • Maagdarmklachten: misselijkheid, braken, buikpijn en diarree.

    Heeft u last van misselijkheid, dan kan het helpen dit medicijn met wat voedsel in te nemen.

  • Hoesten

  • Huiduitslag

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Spierpijn, gewrichtspijn, spierkramp, pijn in armen en benen en rugpijn.

    Indien u onverklaarbare of ernstige spierpijn krijgt, stop dan met het gebruik en waarschuw direct een arts.

  • Zenuwbeschadiging, tintelingen of een doof gevoel in de ledematen.

  • Smaakstoornissen

  • Verhoogd melkzuurgehalte in het bloed, te merken aan misselijkheid, braken, verlies van eetlust, versnelde ademhaling.

    Raadpleeg bij deze verschijnselen onmiddellijk een arts.

  • Verergering van de hepatitis B, ongeveer een maand na starten met behandeling.

    Het kan ook voorkomen binnen een half jaar nadat u met de behandeling bent gestopt. Uw arts zal daarom uw lever gedurende deze periode blijven controleren.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik telbivudine gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Dit medicijn kan bepaalde bijwerkingen veroorzaken en deze zouden uw rijvaardigheid kunnen verminderen. Deze bijwerkingen zijn duizeligheid, vermoeidheid, spierpijn en een doof gevoel in de ledematen. Als u last heeft van deze bijwerkingen, rijd dan geen auto.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
Te veel alcohol is niet goed voor de lever. Bij de leverziekte hepatitis B is het gebruik van alcohol dus af te raden.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U mag dit medicijn NIET gebruiken tijdens de zwangerschap. Het is onbekend of het veilig is voor de baby. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
U kunt dit medicijn zowel met wat voedsel als op een nuchtere maag innemen. Heeft u last van misselijkheid, neem dit medicijn dan in met wat voedsel.

Kies een vast tijdstip, bijvoorbeeld 's ochtends bij het ontbijt, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Het kan meerdere maanden duren voor de behandeling aanslaat. Uw arts zal uw bloed regelmatig controleren om te bepalen of het aantal virussen in uw bloed minder wordt. Als het werkt moet u het vaak nog meerdere maanden gebruiken. Een kuur duurt vaak een jaar of langer.

Chat with us on WhatsApp