Welkom bij Apotheek Poll

Onafhankelijk en Betrokken, Altijd Dichtbij!

Services

We bieden een 24-uurs kluis-service aan voor het afhalen van uw medicijnen buiten onze reguliere openingstijden. Als u geïnteresseerd bent in deze service, kunt u zich aanmelden door middel van de folder die beschikbaar is in onze apotheek.

Verder kunt u zich, indien uw huisarts hiermee akkoord gaat, aanmelden voor de automatische herhaalservice. We zorgen er dan voor dat uw medicatie iedere drie maanden voor u klaarstaat.

Receptverwerking:

Recepten kunnen doorgaans binnen 1 tot 2 werkdagen worden opgehaald. U ontvangt een email wanneer uw medicijnen klaarliggen.

Herhaalrecepten kunt u bestellen in het formulier op de website of via de app. Download hiervoor gratis de ‘Uw Zorg online app’ en krijg veilig toegang tot uw medicatiedossier.

Daarnaast kunnen herhaalrecepten ook via Whatsapp of via de email worden besteld.

Onze apotheek houdt zich aan het preferentiebeleid, wat betekent dat we geneesmiddelen verstrekken volgens de richtlijnen van uw zorgverzekeraar.

Contactgegevens en openingstijden:

Telefonisch: 050-5731524

E-mail: apotheekpoll@ezorg.nl

 

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

tepotinib

Tepotinib is een tyrosinekinaseremmer. Dit is een doelgerichte kankerremmende stof (’targeted therapy’).

Artsen schrijven het voor bij longkanker.

Wat doet tepotinib en waarbij gebruik ik het?

Kanker

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen, waarbij lichaamscellen zich ongeremd delen. Het gevolg is tumoren (gezwellen) of afwijkingen in bloed en lymfebanen. Het is een ernstige ziekte die dodelijk kan zijn als u er niets aan doet. Door nieuw onderzoek is in deze tijd goede behandeling voor veel soorten kanker mogelijk.

Oorzaak
In elke cel zit DNA. DNA heeft de erfelijke eigenschappen van ons lichaam, zoals de bloedgroep en de kleur van de ogen. Door het DNA weten cellen wat ze moeten doen, bijvoorbeeld ook hoe snel ze zich moeten delen. Bij een celdeling ontstaan uit 1 cel 2 dochtercellen, met precies hetzelfde DNA als de moedercel. Als het stukje DNA dat de celdeling bestuurt beschadigd raakt, kan de cel zich sneller gaan delen. De dochtercellen van elke cel hebben dezelfde schade in het DNA. Daardoor gaan ook deze cellen zich ongeremd delen, met kanker tot gevolg.

Hoe de schade in het DNA ontstaat, is vaak onbekend. Het lijkt soms te komen door chemische stoffen als teer in tabaksrook, of door asbest, alcohol, te veel of te vet voedsel, straling of door een erfelijke aanleg.

Verschijnselen
Kanker is een verraderlijke ziekte. Elke kankersoort veroorzaakt weer andere klachten. Sommige klachten komen bij bijna alle kankersoorten voor, zoals erge moeheid, gebrek aan eetlust en sterke vermagering (bijvoorbeeld meer dan 3 kilo elke maand). Bij longkanker kan je ook last krijgen van hoesten, pijn op de borst en kortademig zijn.

Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.

Behandeling
De behandeling hangt af van de plaats waar de kanker zit en de fase van de ziekte. Artsen schrijven tepotinib voor bij longkanker als andere behandelingen niet voldoende effect hebben.

Werking
Tyrosinekinase is een type enzym dat alle cellen, dus ook kankercellen, nodig hebben voor hun groei. Tepotinib remt een bepaald type tyrosinekinase in de kankercellen. Hierdoor remt het de groei van kankercellen.

Lees meer over kanker . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Klachten van de maag en darmen, zoals misselijk zijn, overgeven en diarree

    • Bent u misselijk? Dan schrijft uw arts een medicijn tegen misselijkheid voor. Mogelijk helpt het om vaker te eten, maar dan kleine beetjes. Blijft u misselijk of moet u vaker dan 1 keer per dag overgeven? Overleg dan met uw arts.
    • Van overgeven en diarree kunt u uitdrogen. Heeft u diarree of moet u overgeven? Zorg dat u extra drinkt. Neem contact op met uw arts als u 4 keer of vaker op een dag dunne poep heeft, of als u ook in de nacht diarree heeft. Soms krijgt u medicijnen tegen diarree of een vochtinfuus om uitdroging te voorkomen.
  • Opgezwollen enkels en onderbenen​​​​​​​

    Dit komt doordat uw lichaam vocht vasthoudt.

  • Leverschade. Tijdens de behandeling zal uw arts regelmatig uw lever controleren.

  • Verminderde werking van de nieren. Uw arts zal regelmatig uw nieren controleren.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Hartritmestoornissen. U kunt dan last krijgen van plotseling duizelig worden of even flauwvallen. Dit is vooral van belang voor mensen met de hartritmestoornis verlengd QT-interval. Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

  • Longproblemen, zoals longontsteking, moeilijk ademhalen en hoesten (soms met bloed). Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

    Ook kunt u een ernstige longziekte krijgen. Heeft u het opeens benauwd en heeft u koorts? Bel dan meteen de arts.

  • Plotselinge ademstilstand. Heeft u hier last van? Raadpleeg dan uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik tepotinib gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De antistollingsmedicijnen acenocoumarol en fenprocoumon. Tepotinib kan de werking van deze medicijnen beïnvloeden. Meld de trombosedienst als u begint met dit medicijn, als de dosering verandert en als u stopt met dit medicijn.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u nog meer gebruikt. Neem daarom uw medicatieoverzicht mee als u naar het ziekenhuis gaat. Dit is een overzicht waarop staat welke medicijnen u gebruikt, maar ook of u bijvoorbeeld allergisch bent voor sommige medicijnen. U kunt dit overzicht bij uw eigen apotheek opvragen. Krijgt u in het ziekenhuis nieuwe medicijnen, of verandert er iets aan uw medicijngebruik? Geef dit dan ook weer door aan uw eigen apotheek. Dan blijft uw medicatieoverzicht actueel.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden?
Ja, dat kan. Dit medicijn heeft geen invloed op he goed u kunt autorijden.

Alcohol drinken?
Alcohol irriteert de slijmvliezen van het maagdarmkanaal. Het vergroot daardoor de kans op bijwerkingen op de maag en darmen. Gebruik daarom liever geen alcohol tijdens de behandeling met tepotinib en zolang u last heeft van uw maag en darmen.

Alles eten?
U kunt alles eten wat uw maag verdraagt. Sommige voedsel kunt u beter niet eten als u last heeft van uw maag.

Meer adviezen bij maagklachten kunt u vinden bij Maagklachten.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of wilt worden. Er is een grote kans dat het medicijn een aangeboren afwijking bij het kind veroorzaakt. Tijdens de behandeling en tot 1 week daarna mag u niet zwanger worden. Bespreek met uw arts een betrouwbare anticonceptiemethode.

Borstvoeding
Geef GEEN borstvoeding tijdens de behandeling en tot 1 week na de behandeling. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het ernstige bijwerkingen bij de baby geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

Slik de tabletten tijdens het eten heel door met een half glas water. Kauw niet op de tabletten.

Wanneer?

U moet dit medicijn 1 keer per dag innemen. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen. Dan vergeet u het minder snel.

Hoe lang?

Het ligt aan uw ziekte hoe lang u dit medicijn moet gebruiken. Uw arts bepaalt dit voor iedere patiënt apart. Meestal krijgt u dit medicijn zolang het goed werkt bij uw ziekte en u geen last heeft van erge bijwerkingen.

Chat with us on WhatsApp