Welkom bij Apotheek Poll

Onafhankelijk en Betrokken, Altijd Dichtbij!

Services

We bieden een 24-uurs kluis-service aan voor het afhalen van uw medicijnen buiten onze reguliere openingstijden. Als u geïnteresseerd bent in deze service, kunt u zich aanmelden door middel van de folder die beschikbaar is in onze apotheek.

Verder kunt u zich, indien uw huisarts hiermee akkoord gaat, aanmelden voor de automatische herhaalservice. We zorgen er dan voor dat uw medicatie iedere drie maanden voor u klaarstaat.

Receptverwerking:

Recepten kunnen doorgaans binnen 1 tot 2 werkdagen worden opgehaald. U ontvangt een email wanneer uw medicijnen klaarliggen.

Herhaalrecepten kunt u bestellen in het formulier op de website of via de app. Download hiervoor gratis de ‘Uw Zorg online app’ en krijg veilig toegang tot uw medicatiedossier.

Daarnaast kunnen herhaalrecepten ook via Whatsapp of via de email worden besteld.

Onze apotheek houdt zich aan het preferentiebeleid, wat betekent dat we geneesmiddelen verstrekken volgens de richtlijnen van uw zorgverzekeraar.

Contactgegevens en openingstijden:

Telefonisch: 050-5731524

E-mail: apotheekpoll@ezorg.nl

 

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

tolterodine

Tolterodine ontspant de spieren van de blaas.

Artsen schrijven het voor bij urine-incontinentie.

Wat doet tolterodine en waarbij gebruik ik het?

Urine-incontinentie

Verschijnselen
Bij urine-incontinentie kan men de plas niet ophouden. Een bepaalde vorm van urine-incontinentie heet aandrangincontinentie. Dit heet ook wel urge-incontinentie.

Oorzaak
De oorzaak van aandrangincontinentie is een overactieve blaasspier. Deze trekt op willekeurige momenten samen. U voelt dan aandrang, terwijl de blaas nog lang niet vol is. Daardoor moet u vaak plassen, ook ’s nachts. Omdat u zo vaak moet plassen, zijn het vaak maar kleine beetjes.

Behandeling
U kunt de blaasspier trainen door elke keer als u moet plassen, te proberen het plassen 15 minuten uit te stellen. Artsen schrijven tolterodine voor als dergelijke oefeningen om de blaas te trainen niet of onvoldoende helpen.

Werking 
Tolterodine ontspant de blaasspier. De blaas kan daardoor meer urine bevatten voordat aandrang ontstaat. Tolterodine is alleen zinvol bij mensen met aandrangincontinentie. Het is niet bij iedereen even effectief.

Het werkt niet bij mensen die last hebben van inspanningsincontinentie, waarbij men scheuten urine verliest bij lichte inspanning als hoesten, bukken, tillen of lachen.

Effect
Tolterodine werkt maar bij een deel van de mensen met aandrangincontinentie.

De werking begint binnen 1 uur na inname van een tablet of 2 uur na inname van een capsule.

Lees meer over urine-incontinentie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Droge mond, doordat u minder speeksel aanmaakt. Mensen met het syndroom van Sjögren kunnen meer klachten krijgen. Bij deze aandoening zijn de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger dan normaal.

    Als u in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.
    Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

  • Hoofdpijn

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals braken, buikpijn, diarree en winderigheid.

    Deze bijwerkingen kunt u proberen te voorkomen door het middel met wat voedsel in te nemen.

  • Verstopping

    Gebruik vezelrijke voeding en drink veel.

  • Wazig zien.

    Overleg hierover met uw arts.

  • Droge huid en droge ogen. Mensen die contactlenzen dragen, kunnen door tolterodine last krijgen van droge ogen. De contactlenzen kunnen dan eerder irriteren.

    Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).

  • Vermoeidheid, duizeligheid en slaperigheid.

  • Moeilijk plassen. Waarschuw dan uw arts. Mannen met een vergrote prostaat hebben hier meer kans op.

    Overleg bij prostaatklachten daarom voor gebruik eerst met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Opkomend maagzuur. Mensen met slokdarmontsteking door opkomend maagzuur moeten met hun arts overleggen als de klachten verergeren of terugkeren.

  • Verwardheid, nervositeit, hallucinaties, verminderd geheugen en concentratieverlies. Vooral mensen met de ziekte van Parkinson en ouderen zijn hier gevoeliger voor.

    Heeft u de ziekte van Parkinson? Overleg met uw arts. Misschien kan de arts een ander medicijn voorschrijven.

  • Tintelingen en een verdoofd gevoel in handen en voeten.

    Als u hier veel last van heeft, raadpleeg dan uw arts.

  • Hartkloppingen en pijn op de borst.

    Waarschuw dan uw arts.

  • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op.

    Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.

  • Overgevoeligheidsreacties, zoals huiduitslag en jeuk.

    In zeldzame gevallen ontstaan er zwellingen in het gezicht, mond, tong of lippen. Stop dan met het gebruik en raadpleeg de arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor tolterodine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik tolterodine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen en niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘Samenstelling’.

Het medicijn waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreedt, is het volgende.

  • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals slaperigheid, duizeligheid, vermoeidheid en wazig zien. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste paar dagen van het gebruik voor.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol kan de slaperigheid en duizeligheid versterken. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Tabletten. Neem de tablet in met een half glas water.
  • Capsules met vertraagde afgifte. Slik de capsule in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u hier moeite mee heeft, kunt u de capsule openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. Als u de korrels kapot kauwt, komt het werkzame bestanddeel te vroeg vrij en zal het niet goed werken.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur ’s ochtends, bij maagklachten bij het ontbijt. Als u het 2 keer per dag gebruikt: ’s ochtends en ’s avonds; bij maagklachten kunt u het het beste innemen met wat voedsel.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt hoe lang u dit medicijn moet gebruiken aan de hand van het effect. Het beste is het vier weken te proberen. Als het na 4 weken geen effect heeft, is verder gebruik niet zinvol.

Chat with us on WhatsApp